Metamedisin

Et online magasin

lånebegrepene

Enkel innføring til lånebegrepene

23/01/2019 MadEye Digital 0 Comments

Den dagen du begynner å se deg rundt på lånemarkedet, vil du oppdage at det finnes en hel del begreper. Det er en fordel å vite hva de fleste av disse begrepene betyr, så derfor skal vi her prøve å gi deg en enkel innføring i noen av de viktigste lånebegrepene.

Forbrukslån

Forbrukslån er en lånetype der långiveren ikke krever sikkerhet for lånebeløpet. Derfor er også denne typen lån dyrere enn sikrede lån. Du kan låne alt fra 5 000 til 500 000 kr, og den lengste nedbetalingstiden er 5 år. Det eneste unntaket er lån som brukes til refinansiering. De kan fremdeles ha en nedbetalingstid på 15 år.

Mange gir også forbrukslån andre navn, som lån uten sikkerhet, smålån og mikrolån. Prinsippet er akkurat det samme, og navnet henspiller i hovedsak til størrelsen på lånebeløpet. En annen fordel mange setter pris på når det kommer til forbrukslån er at ingen spør deg om hva du skal bruke pengene til.

Etableringsgebyr og termingebyr

Dette er de to vanlige gebyrene som følger med det å ta opp lån. Etableringsgebyret er et engangsbeløp som skal dekke kostnaden banken har ved å opprette lånet i ditt navn. Hos noen banker er dette et fast beløp og hos andre er det en gitt prosent av lånesummen.

Termingebyret derimot dukker opp hver måned når du skal betale avdraget ditt. Termingebyret kan altså sees på som en administrasjonsavgift, og ligger ofte mellom 30 og 50 kr.

Rente

Når det kommer til lån snakkes det mest om to ulike former for renter. Det ene er den nominelle renten og den andre er den effektive renten. Den nominelle renten er den faste, årlige renten du må betale for å få låne penger. Du kan godt kalle den en grunnrente.

Den effektive renten består av den nominelle renten, etableringsgebyret og termingebyret. Når du vil vite hva lånet faktisk vil koste deg er det denne renten du skal se på. Bankene er pålagt å fremvise en eksempelrente, men husk at renten fastsettes individuelt så det er ikke sikkert du får den laveste renten banken du har søkt hos tilbyr.

Kredittvurdering

Dette er en vurdering som gjøres så snart du har sendt inn søknaden din. Her sjekkes det informasjonen du har oppgitt stemmer overens med informasjonen som finnes i offentlige registre. Det viktigste bankene sjekker opp er om du har forholdet mellom inntekt og utgifter/gjeld er slik at du kan betale avdrag på et nytt lån. I tillegg ser de på din betalingshistorikk, og om du er registrert med betalingsanmerkninger. Resultatet av kredittvurderingen avgjør om du får tilbud eller avslag, hvor mye du får tilbud om å låne og til hvilken rente.

Andre begreper

  1.       Kreditor – Den som låner ut penger.
  2.       Debitor –  Den som skylder penger.
  3.       Betalingstermin – Datoen da avdraget på lånet skal betales.
  4.       Betalingsutsettelse – Noen långivere tilbyr utsettelse av ett eller to avdrag per år.
  5.       Gjenpartsbrev – Din kopi av kredittvurderingen som ble foretatt da du søkte om lån.

Begreper du støter på når du leter på nett

Det er ofte slik at mange av de som søker etter forbrukslån gjerne vil ha det så snart som mulig. Du vil derfor høre snakk om lån utbetalt på dagen, på timen eller minuttet. I praksis er det ikke alltid det fungerer på den måten. Det er på grunn av den kredittvurderingen som skal gjøres når du søker. I tillegg tar det litt tid å få pengene fra långiver og inn på din konto. Det du antagelig i stedet vil oppleve er at du søker og får svar på søknaden din ikke så veldig lenge etter. Det er en av fordelene ved at alt foregår elektronisk.

 

Previous Post

Next Post